Ако има нещо, което при повечето тийнейджъри е проблем номер едно, то това са пъпките! Червените и грозни подутини развалят външния вид и става твърде изкушаващо просто да ги стиснат и да се отърват от тях. Въпреки, че изстискването може да отстрани подутината от лицето, шансовете да останат белези са големи. Самата пъпка е неудобство, а изстискването може да изостри проблема допълнително. Ще се появят белези след всяко изстискване на пъпка и оздравяването ще отнеме повече време, отколкото да изчакаме да изчезне пъпката.

Какво представляват пъпките?

Пъпките са лезии по кожата, които се появяват в резултат на  възпаление на мастните жлези и се дължат на бактериална инфекция. Те могат да бъдат червени, пълни с гной или под формата на черни точки. В основата на космените фоликули са разположени мастни жлези, и когато в тях попаднат бактерии и мръсотия, се образува лезия.

Какво се случва, когато се появи пъпка?

Пъпката запазва възпалението и инфекцията, съдържаща се в лезията. При изстискане гнойта или отпадъците влизат в контакт с по-голяма повърхност на кожата. Така се увеличава вероятността да се появят повече пъпки навсякъде, където е имало контакт със замърсяването. Освен това е възможно докато се опитваме да махнем пъпката, вместо да бъде изведена навън, да избутаме гнойта по-дълбоко под повърхността на кожата. Ако ръцете ни не са чисти също могат да попаднат бактерии върху кожата, което никак не е добре. Всичко това може да доведе до по-червена, възпалена или подута пъпка, която оставя след себе си белег.

Как да се справим с пъпката?

Оставена сама на себе си, една пъпка отнема около седмица, за да изсъхне. Все пак, ето някои хитринки, с които можете да се опитате да овладеете ситуацията.

 • Нанасяйте крем или гел с 5% бензоил пероксид два пъти дневно върху пъпката, за да изсъхне по-бързо.
 • Покрийте пъпката с пласт коректор за пъпки, за да се скрие червенината.
 • Използвайте антибактериални средства като салицилова киселина или ретинол.
 • Козметични процедури с дарсонвал също са доста ефективна. Те помагат пъпката да завехне по-бързо и да не остава белег по кожата.
 • Потърсете помощта на дерматолог за професионално лечение пъпките.
 • Консултирайте се с лекар да ви предпише лекарства, които да се справят с проблема.

Как да се предотврати акнето?

Пъпките могат да бъдат предизвикани от различни причини, включително и хормонални промени, стрес, неправилното почистване, тонизиране и овлажняване, излагането на замърсяване и прах. Можете лесно да контролирате ситуацията като поддържате кожата си идеално чиста по всяко време, особено когато сте били изложени на слънце или замърсяване.

Добре е да правите поне два пъти в седмицата дълбоко почистване на кожата и пилиг. Това може да направите при козметик или в домашни условия.

Някои промени в начина на живот, които намаляват стреса също могат да бъдат полезни. Всички експерти съветват да избягвате нездравословната храна, пържените храни, снаксове и газирани напитки.

Перете често калъфката на възглавницата, за да предотвратите повторна инфекция.

Как дерматологът премахва пъпката?

Дерматологът има възможността да извлече съдържанието на пъпката в най-хигиенична среда. Всички инструменти, които се използват са стерилизирани и носят се ръкавици, за да се предотвратят по-нататъшни шансове за инфекция. Районът се почиства прецизно със спирт. Запушената пора се отпушва като леко се пробива върха на пъпката с помощта на стерилизирана игла. Тогава се използва аспиратор за комедони за премахване на съдържанието, освободено от пъпката.

Как може безопасно да премахнете пъпки в домашни условия?

Има правилен начин, по който може да отстраните пъпка и в домашни условия. Пъпката може да се изстиска, само когато има добре оформен бял връх, който е твърд.

 • Изрежете ноктите и почистете ръцете си със сапун и топла вода.
 • Подгответе си стерилизирана игла чрез нагряване и почистване със спирт, която трябва да се охлади преди да се използва.
 • Почистете пъпката с тампон, напоен със спирт и почистите допълнително ръцете си.
 • Задръжте иглата в позиция, успоредна на кожата и пробийте белия връх на пъпката.
 • Използвайте памучен тампон, за да стиснете пъпката и извлечете гнойта от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Позвъни сега